can you do my homework

ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΒΟΤΑΝΑ – SUMA

ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΒΟΤΑΝΑ – SUMA

Η Suma ή «Βραζιλιάνικο τζίνσενγκ», είναι ένα φυτό που συναντάται σε όλη τη Νότια Αμερική, ένα φυτό με βαθιές ρίζες που τραβάει θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Για το λόγο αυτό, οι ρίζες της suma είναι η πλουσιότερη πηγή των βιοδραστικών ενώσεών της.

Η suma έχει αποκτήσει διαφορετικά επιστημονικά ονόματα από την ανακάλυψή του, όπως το Pfaffia paniculata. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση καθώς διαφορετικές πηγές μπορεί να αναφέρονται στο ίδιο φυτό με διαφορετικά ονόματα. Συχνά αναφέρεται όπως είπαμε και ως «βραζιλιάνικο ginseng», αν και αυτό το όνομα είναι λίγο παραπλανητικό, καθώς το φυτό δεν σχετίζεται με αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως γνωρίζουν ως ginseng.

 

👉  Η suma είναι πλούσια σε μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, μετάλλων και άλλων ενώσεων.

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στη ρίζα της suma παίζουν βασικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου και άλλων οργάνων και είναι κρίσιμα για την πρόληψη ασθενειών και την καταπολέμηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της γήρανσης.

Οι ηλεκτρολύτες, τα αμινοξέα, τα μέταλλα (μαγνήσιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος) και οι βιταμίνες (Α, Β1, Β2, Ε, Κ1 και Κ2) στη ρίζα του φυτού είναι κρίσιμα μεταβολικά «δομικά στοιχεία» για το σώμα ως σύνολο. Το διατροφικό προφίλ της suma βοηθά στο να παρέχει στον οργανισμό τις απαραίτητες ενώσεις για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας.

Το γερμάνιο, που βρίσκεται στις ρίζες της suma, βοηθά στη διανομή οξυγόνου στο σώμα – ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στην αθλητική απόδοση. Η βιταμίνη Β στη suma παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλά από τα μεταβολικά μονοπάτια που παράγουν ενέργεια, ενώ έχει πολυ σημαντικές ιδιότητες και ρόλο στη διατήρηση και την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι σαπωνίνες από τις ρίζες του είναι πφαφικά οξέα ή πφαφοσίδες. Οι πφαφφοσίδες παίζουν ρόλο στη σύνθεση ορμονών, στο μεταβολισμό της γλυκόζης και της χοληστερόλης, στην κυτταρική οξυγόνωση και ακόμη και στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Η suma είναι επίσης πλούσια σε εκδυστεροειδή, μια οικογένεια φυτικών ορμονών που μπορεί να επηρεάσουν την αναπαραγωγική υγεία και να βελτιώσουν τις αθλητικές επιδόσεις.

Οι βοτανολόγοι θεωρούν τη suma οτι έχει προσαρμογόνο ιδιότητα (adaptogen) , πράγμα που σημαίνει ότι βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίζει το στρες και παρέχει αντίσταση σε ασθένειες και διάφορους άλλους επιβλαβείς βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνα, αυτή η ρίζα έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

👉  Αντικαρκινικές επιδράσεις

Οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούν παραδοσιακά τη ρίζα suma μεταξύ άλλων και για την πρόληψη του καρκίνου. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές σχετικά με τις υποτιθέμενες αντικαρκινικές επιδράσεις του είναι ελάχιστες.

Σε ποντίκια με καρκινικά κύτταρα που έλαβαν θεραπεία με εκχύλισμα ρίζας suma επιβίωσαν σημαντικά περισσότερο από τα ποντίκια που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Το εκχύλισμα ρίζας suma μείωσε το μέγεθος των καρκινικών όγκων του μαστού και του ήπατος και απέτρεψε τη λευχαιμία σε μελέτες σε ποντίκια.

Σε δοκιμαστικούς σωλήνες, η ρίζα suma σκότωσε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται το ίδιο αποτέλεσμα στο ανθρώπινο σώμα.

Οι πιθανές αντικαρκινικές του επιδράσεις πιστεύεται ότι προέρχονται από το πφαφικό οξύ (pfaffic acid) στις ρίζες. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί με τους οποίους αυτές οι ενώσεις μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα.

Η ρίζα suma μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα προκαλώντας απόπτωση, χωρίς να βλάψει τα υγιή κύτταρα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύσει και να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα νωρίς στο σχηματισμό όγκων.

Ωστόσο, στις περισσότερες από τις μελέτες, η suma αν και γενικά φάνηκε να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των όγκων, εντούτοις δεν τους ααναστρέφει ή δεν τους θεραπεύσε εντελώς. Η έλλειψη κλινικών δεδομένων είναι ένας άλλος σημαντικός περιορισμός.

 

👉  Η suma είναι επίσης πλούσια σε εκδυστεροειδή (ecdysteroids), μια οικογένεια ορμονών που μπορεί να επηρεάσουν την αναπαραγωγική υγεία και να βελτιώσουν τις αθλητικές επιδόσεις.

Τα εκδυστεροειδή από το φυτό suma δρουν όπως τα στεροειδή, οι ορμόνες που εμπλέκονται στο χτίσιμο των μυών. Σε μελέτες με βάση τα ζώα και την επίδραση στα κύτταρα, ενίσχυσαν την ανάπτυξη και τη δύναμη των μυών.

Τα εκδυστεροειδή μπορεί να ενισχύσουν τη σωματική δύναμη και την αθλητική απόδοση χωρίς τις παρενέργειες που σχετίζονται με τα παραδοσιακά στεροειδή, αλλά οι έρευνες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η suma θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα είδος παράγοντα «ντόπινγκ» σε αθλητικούς αγώνες.

Τα εκδυστεροειδή και η επίδρασή τους στη μεγιστοποίηση των αθλητικών επιδόσεων διερευνώνται επί του παρόντος διεξοδικά, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA), τα έχει προσθέσει στη λίστα παρακολούθησης  monitoring list (2023) προκειμένου να διερευνήσει την τυχόν εκτεταμένη κατάχρηση από αθλητές.

 

👉  Επίπεδα ενέργειας και επιδράσεις καύσης λίπους

Παρόλο που η suma δεν είναι διεγερτικό, μπορεί να ενισχύσει τη φυσική ενέργεια λόγω του πλούσιου διατροφικού της προφίλ. Περιέχει ηλεκτρολύτες, απαραίτητα αμινοξέα και μέταλλα, τα οποία χάνονται μέσω της εφίδρωσης και της σωματικής άσκησης.

Η παρουσία εκδυστεροειδών σε μελέτη σε ζώα έδειξε ως αποτέλεσμα ότι μειώνει το σωματικό λίπος έως και 10%.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έλαβαν εκχυλίσματα εκδυστεροειδών έδειξαν μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης, βελτιωμένη επεξεργασία της γλυκόζης στο αίμα και απώλεια σωματικού λίπους.

 

👉  Σεξουαλικές επιδόσεις και επίπεδα τεστοστερόνης

Οι ερευνητές παρατήρησαν τη δυνατότητα του εκχυλίσματος suma ότι βελτιώνει τη σεξουαλική απόδοση σε μη ικανούς αρουραίους. Ωστόσο, δεν είχε καμία επίδραση σε αρουραίους των οποίων η σεξουαλική απόδοση ήταν ήδη φυσιολογική. Είναι ενδιαφέρον ότι η βελτίωση της σεξουαλικής απόδοσης ήταν μια από τις κύριες χρήσεις της suma στην παραδοσιακή ιατρική των ιθαγενών στην Ν.Αμερική. Απαιτούνται πάντως περισσότερες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Σε ποντίκια πάντως που τράφηκαν με νερό με έγχυση suma για 30 ημέρες, εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, η μόνη υπάρχουσα ανθρώπινη μελέτη για τα εκδυστεροειδή, ενεργά συστατικά από ρίζες suma, δεν βρήκε σημαντικά αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης. Χρειάζονται και εδώ περισσότερες μελέτες.

 

👉  Γυναικεία γονιμότητα

Η εξασθενημένη γονιμότητα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στις  σύγχρονες κοινωνίες, ενώ η συχνά ελλειματική σε θρεπτικά συστατικά διατροφή εμπλουτισμένη με ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών και τοξινών διαταράσσουν τις ορμόνες.

Η σιτοστερόλη και η στιγμαστερόλη, δύο από τις σαπωνίνες που περιέχονται στη ρίζα suma, αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων. Τα ποντίκια που τράφηκαν με ρίζα suma σε σκόνη για ένα μήνα παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις σε οιστραδιόλη και προγεστερόνη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Η οιστραδιόλη είναι μια από τις κύριες ορμόνες με βάση τα οιστρογόνα που εμπλέκονται στη γυναικεία γονιμότητα και η προγεστερόνη παίζει βασικό ρόλο στην αναπαραγωγική και σεξουαλική λειτουργία στις γυναίκες. Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, τα εκδυστεροειδή διεγείρουν την παραγωγή προσταγλανδινών, οι οποίες εμπλέκονται στην ωορρηξία και τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

 

👉  Καταπολέμηση Φλεγμονών

Η ρίζα της suma έχει δείξει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα σε ζωικές και κυτταρικές έρευνες.

Σε αρουραίους με εντερική φλεγμονή, το εκχύλισμα ρίζας suma μείωσε την εντερική φλεγμονή (προφλεγμονώδεις κυτοκίνες και CRP) και τις βλάβες).

Το εκχύλισμα ρίζας suma μείωσε το πρήξιμο (οίδημα) για έως και 6 ώρες μετά την ένεση σε μια άλλη μελέτη σε αρουραίους. Μείωσε επίσης την ισταμίνη, ένα κύριο προφλεγμονώδες συστατικό, στα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος.

Η ρίζα της suma περιέχει επίσης πολυφαινόλες και αλκαλοειδή, δύο ενώσεις γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ευεργετικές ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ασταθών ελεύθερων ριζών. Εάν αφεθούν να συσσωρευτούν στο σώμα σας, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα και τελικά να συμβάλουν σε μια ποικιλία χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.