Η επιστήμη έχει μελετήσει διεξοδικά τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν αυτό υποβάλλεται σε κάποια μορφή άσκησης. Η γνώση αυτή, που την ονομάζουμε Φυσιολογία της Άσκησης, είναι σημαντική γιατί η προπονητική στηρίζει τις αρχές της σε αυτήν. Διαβάστε εδώ περισσότερα…
Ένας προπονητής, που είναι υπεύθυνος για την φυσική κατάσταση μιας αθλητικής ομάδας, είτε ένας προσωπικός γυμναστής, προκειμένου να μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά ένα προπονητικό πρόγραμμα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γνωρίζει αυτή την γνώση.
Η επιτυχία όμως ενός προπονητικού προγράμματος συνεχίζεται ασφαλώς και στην εφαρμογή του. Οι μέθοδοι προπόνησης που θα εφαρμόσει ο προπονητής, που εννοείται ότι τις κατανοεί απόλυτα, θα πρέπει να διδαχτούν με τέτοιο τρόπο στον αθλητή ή τον ασκούμενο που και εκείνος να γνωρίζει απόλυτα “πώς” και “γιατί”. Μόνο έτσι θα μπορέσει και αυτός με την σειρά του να εκτελέσει σωστά μια άσκηση ή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μεγιστοποιώντας τα οφέλη από αυτό.
Η προσαρμογή ενός αθλητή ή ασκούμενου σε υψηλότερα επίπεδα έντασης είναι ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής προπόνησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί βελτιώνοντας συγκεκριμένες μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού. Είναι αυτονόητο ότι κάθε προπονητής θα πρέπει να έχει μελετήσει λοιπόν τη Φυσιολογία της Άσκησης κια να γνωρίζει τα βασικά μεταβολικά – ενεργειακά – συστήματα που παράγουν ενέργεια για την μυϊκή συστολή. Διαβάστε εδώ περισσότερα…
– Αμάν κόουτς… «πολύ κάψιμο»…
Το γαλακτικό οξύ έχει κακή φήμη. Πολλοί το θεωρούν υπεύθυνο για την κούραση που νοιώθουν, για τους πόνους στους μυς και για τις κράμπες. Πιστεύουν ότι επειδή θεωρείται μεταβολικό απόβλητο θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η παραγωγή του.
Και όμως…
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το γαλακτικό οξύ παίζει έναν σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Στην πραγματικότητα το γαλακτικό οξύ είναι η διέξοδος του οργανισμού μας να αντεπεξέλθει σε στρεσογόνες καταστάσεις. Διαβάστε εδώ περισσότερα…