i should do my homework

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΓΙΑ ΤΡΕΞΙΜΟ

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΓΙΑ ΤΡΕΞΙΜΟ

Το τέλειο παπούτσι για τρέξιμο… αναμένεται… Δεν υπάρχει ακόμα… ή μήπως υπάρχει?

Αναζητώντας τη τελειότητα πολλοί παράγοντες μπαίνουν στο παιχνίδι – η βιομηχανική των κινήσεων κατά το τρέξιμο, το βάρος σας, η επιφάνεια που τρέχετε, το σχήμα των ποδιών σας, ακόμα και η ένταση που επιλέγετε… όπερ σημαίνει ότι κανένα παπούτσι δεν ταιριάζει σε κάθε είδος δρομέα.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που έχουν παρατηρήσει εδώ και δεκαετίες οι εταιρείες κατασκευής παπουτσιών όταν ζητούν τη κριτική του κοινού για τα παπούτσια που κατά καιρούς έχουν δοκιμάσει, εκείνοι πολύ συχνά, δεν μιλούν για αυτά που κάνει ένα παπούτσι, αλλά για αυτά που δεν κάνει. Για παράδειγμα θα ακούσετε φράσεις όπως… «δεν με χτυπάει όταν τρέχω» ή «δεν είναι βαρύ…» ή «δεν ιδρώνει το πόδι μου…» κλπ.

Όλα τα σχόλια τελικά συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα. Οι δρομείς ψάχνουν και θα προτιμήσουν το παπούτσι που στα χαρακτηριστικά του θα προσφέρει σ’ αυτόν που το φοράει τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Πώς να επιλέξετε το τέλειο παπούτσι για τρέξιμο.

Κάθε παπούτσι στη παρακάτω επιλογή επιλέχθηκε λόγω των υψηλών επιδόσεων του, αλλά εξετάσαμε επίσης και τέσσερα σημαντικά χαρακτηριστικά που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να βρείτε το καλύτερο μοντέλο για τις δικές σας ανάγκες:

1. Το Βάρος

Τα ελαφρύτερα παπούτσια έχουν συνήθως λιγότερες αποσβέσεις από τους κραδασμούς κατά την επαφή με το έδαφος, γεγονός που τα κάνει να τα αισθάνεστε «πιο γρήγορα». Αν όμως διανύετε μεγάλες αποστάσεις στη προπόνηση το πιθανότερο είναι να σας βολέψει ένα πιο βαρύ παπούτσι που θα απορροφά περισσότερους κραδασμούς.

2. Η Πτώση (Drop):

Η πτώση ενός παπουτσιού είναι η διαφορά μεταξύ των μετρήσεων της φτέρνας και του ποδιού, ή με πιο απλά λόγια, πόσο τα δάχτυλα των ποδιών σας είναι πιο κοντά στο έδαφος σε σχέση με τη φτέρνα σας. Μια μεγάλη διαφορά σημαίνει ότι αναπόφευκτα η φτέρνα σας θα έχει περισσότερες κρούσεις με το έδαφος. Τα περισσότερα παπούτσια έχουν μια διαφορά μεταξύ 8 και 12 χιλιοστών, κάποια παπούτσια έχουν λιγότερο από 6 χιλιοστά και μερικά μινιμαλιστικά σχέδια έχουν μηδενική διαφορά.

3. Η Απορρόφηση:

Εννοείται η απορρόφηση των κραδασμών κατά την επαφή με το έδαφος. Cushioning παρέχει απορρόφηση πρόσκρουσης.  Οι εταιρείες μετράνε ξεχωριστά την απορρόφηση / απόσβεση των κραδασμών στα δάχτυλα του ποδιού και στη φτέρνα σε κάθε επαφή με το έδαφος.

4. Η Ευκαμψία:

Η Ευκαμψία στο παπούτσι υποδηλώνει το πόσο ομαλά θα ακολουθήσει το πόδι κατά την επαφή του με το έδαφος και την κίνηση που κάνει από την πλξρη στήριξη μέχρι την κλίση πριν αφήσει το έδαφος. Αυτό μετριέται εργαστηριακά με ειδικό μηχάνημα προσομοίωσης του ποδιού και λυγίζοντας το παπούτσι αντίστοιχα 60 φορές σε 20 δευτερόλεπτα. Η δύναμη που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό δείχνει πόσο εύκαμπτο είναι το παπούτσι.

Ποια είναι τα καλύτερα παπούτσια για το 2019?

Σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια, αλλά και πολλών περιοδικών που εξειδικεύονται στο θέμα, τα καλύτερα παπούτσια για τρέξιμο είναι τα παρακάτω:

1.Nike Joyride Run Flyknit

Τον Αύγουστο, η Nike αποκάλυψε τη νεώτερη καινοτομία τους – το Joyride Run Flyknit, ένα παπούτσι με εξαιρετική απορροφητικότητα που έχει σχεδιαστεί ειδικά στο να κρατά τα πόδια ξεκούραστα σε προπονήσεις αποκατάστασης.

Με το παπούτσι αυτό η Nike αποκαλύπτει μια νέα τεχνολογία απορρόφησης με τη βοήθεια από χιλιάδες ειδικές χάντρες TPE.

Αυτές οι ειδικές χάντρες μετακινούνται στο ακριβές ανατομικό σχήμα του ποδιού σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προσφέρουν μια εξατομικευμένη αίσθηση και εμπειρία στο πέλμα των ποδιών και απορροφούν κάθε κραδασμό από τη φτέρνα έβς τα δάκτυλα του ποδιού. Υπάρχουν περίπου 50% περισσότερες χάντρες στο πίσω μέρος του παπουτσιού αφού είναι η φτέρνα που δέχεται τη μεγαλύτερη πρόσκρουση και επομένως απαιτείται μεγαλύτερη απορρόφηση. Το μπροστινό μέρος περιέχει μόνο το 5% αυτών των χαντρών, δίνοντας έτσι μια πιο ελαφρύτερη και άμεση αίσθηση. Σε αντίθεση με μια κανονική σόλα αφρού που δεν κινείται, οι χάντρες αυτές μπορούν να κινηθούν και να διασκορπιστούν προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη προστασία και απορρόφηση έναντι στους κραδασμούς με το έδαφος.

Το Nike Joyride είναι σχεδιασμένο για νέους αθλητές που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ή για όλους εκείνους που θα τρέξουν ένα χαλαρό 5αρι ή 10άρι για προπόνηση στο πάρκο ή στο διάδρομο του γυμναστηρίου,. Εξίσου θα ωοφεληθούν και οι προχωρημένοι αθλητές που θα το φορέσουν στα χαλαρά τους τρεξίματα.

Το Nike Joyride προσφέρει μια εντελώς διαφορετική, μοναδική αίσθηση για το πόσο μαλακό και ξεκούραστο είναι σε σχέση με άλλα μοντέλα της Nike στην αγορά.

Είναι και αυτές οι χάντρες που βρίσκονται μέσα στη σόλα… «τρέχουν» μαζί σου εκπλήσσοντας ευχάριστα και μοναδικά!!!

2. Nike ZoomX Vaporfly NEXT%

Βάρος: 187g (μέγεθος ανδρών 8)
Πτώση δαχτύλων / φτέρνας: 8mm

Το Nike ZoomX Vaporfly NEXT% είναι το πιο γρήγορο παπούτσι που έχεις δει, ή νιώσει, ποτέ. Χάρη στον συνδυασμό δύο από τις πιο πρωτοποριακές τεχνολογίες απορρόφησης, τον αφρό Nike ZoomX και το υλικό VaporWeave, είναι το πιο γρήγορο παπούτσι που σχεδιάστηκε ποτέ. Απόδειξη? Η νίκη του Kipchoge στο Λονδίνο!!!

3. Brooks Glycerin 17

Βάρος: 300.5g
Πτώση φτέρνα / πέλματος: 10mm

Η Brooks σχεδίασε με επιτυχία το Glycerin 17 με γνώμονα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άνεση για τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων και το πέτυχε. Αν και δεν είναι το πιο ελαφρύ παπούτσι εντούτοις είναι ιδιαίτερα μαλακό προσφέροντας ευχαρίστηση σε πολλούς δρομείς!!

Οπωσδήποτε θα  πρέπει να επισημανθεί ότι η νέα τεχνολογία DNA με αέρα αντί για αφρό, προσφέρει μεγάλη αντικραδασμική προστασία και ιδιαίτερα καλή πρόσφυση. Επιπλέον τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για το πάνω μέρος του παπουτσιού το κάνουν σε εξαιρετικό βαθμό «αναπνεύσιμο» και άνετο στην αίσθηση.

Αυτό που ενδεχομένως η Brooks θα πρέπει να βελτιώσει είναι ότι το Glycerin 17 μπορεί να «βαρύνει» πολύ όταν βρέχεται από βροχή ή αν είστε από εκείνους που το πόδι σας ιδρώνει πολύ κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Σε γενικές γραμμές, η Brooks με το Glycerin 17 έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά και είναι σίγουρο ότι πολλοί δρομείς μεγάλων αποστάσεων θα το αγαπήσουν για την εξαιρετική του απόδοση.